pondělí 4. září 2017

KITAP z.s. - Proč to děláme?

Nás se často ptají -  proč to děláte? proč jste založili tento spolek KITAP ? Přece nejste za to placeni?
Ano, když odpovídáme - že nejsme za to placeni, že nemáme jiné finanční zdroje, než vlastní kapsy, lidí jsou šokováni. 
A proč to vlastně děláme?...
... mnoho let se lidé snaží si vzájemně porozumět, pochopit a poznat myšlenky jeden druhého, a mluvit jedním jazykem (vzpomeňte si na Babylonskou věž)... Učíme se jazyky, dějiny, kulturu, snažíme se nosit stejné oblečení (kdo přece nezná džíny?) ... Posloucháme stejnou hudbu, snažíme se o to sdílet s každým... Díváme se na filmy, a snažíme se napodobit uviděnému... Snažíme se přiblížit navzájem - veškeré integrační procesy, co pozorujete kolem sebe.. (jak v této souvislosti nezmínit Evropskou Unii, Africkou Unii, nebo dokonce i bývalý Sovětský svaz?)...Není-li to skvělé, byt sjednoceným? Být spolu? Sdílet společné hodnoty a blaho?...A je to vůbec možné? Nebo je to jen utopie?
Na druhé straně, vzpomeňme si na Orwellův '1984', nebo na Bradburyho  Fahrenheit 451 , Zamyatinovo "My" - autoři ukázali jiný pohled na chápáni rovnosti, býtí stejnými... Šedé oděvy, tmavá budoucnost, smutné tváře.. 

Zeptáte se, ale přece neměli bychom v naši demokratické společnosti být rovní a stejní? Malá poznámka: měli bychom být rovní a stejní ve svých právech a povinnostech, jinak jsme různí! Naše hodnoty nikdy nebudou stejné a společní, naše kultura a tradice je vždy založeny na něčem jiném, naše vnímání blaha zavisí na naši mentalitě. UNESCO - Vzdělávací, Věděcká a Kulturní Organizace OSN - prohlašuje nutnost udržení světového kulturního nasledí, dědictví na globální úrovni. Mottem EU - "jednota v rozmanitosti" se směřuje celá společnost. Existuje spousta regionálních organizací, které se snaží zachránit kulturní dědictví, bohatství tradic a specifik jednotlivých národů. 


My, KITAP, se snažíme s Vámi podělit o Tatarskou a Turkickou kulturu, ukázat Vám jasnost Turkických národů, abychom zahájili interkulturní dialog, abychom sdíleli navzájem společně hodnoty, a to: úctu, toleranci, a inspiraci pro budoucnost. My jsme různí, však v v něčem jsme stejní - jsme lidé. Milujeme, nenávidíme, smějeme se, plačíme, proklínáme, sympatizujeme, učíme se. Tím, že všímáme kulturní rozdíly - rozvíjíme se, zlepšujeme se. 

Tak proč to děláme? Chceme, abychom všichni z nás byly moudřejší, chytřejší, jasnější, rozvinutější, a inspirováni k míru, porozumění a budoucnosti.  
Přijďte na naši akce, zapojte se do nich, staňte se součástí, a učte se z Knihy, nebo jak Turkici říkají z KITAP... 

Žádné komentáře:

Okomentovat