pondělí 4. září 2017

Promítání Tatarského filmu v Praze, anebo co je Chajtarma.

13.04.2017 spolek KITAP s podporou Knihovny Václava Havla  promítal Krymsko Tatarský film "Chajtarma" (2013) režiséra Achtema Seytablaeva. Je to příběh Tatarského národa, zejména během obtížného historického období - deportace Krymských Tatarů po Druhé Světové Válce, v roce 1944.  
Server Abkerimov, Golden Accordion
Nejslávnější fráze talentované osoby - prvního prezidenta České republiky, dramaturga,  a bojovníka za lidská práva - je "Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí".  Tato slova mají hluboký význam. Co bychom měli udělat, aby nedošlo k situaci, kde panuje lež, nenávist, ponížení anebo dokonce válka?   

Korán, posvátná kniha Muslimů, učí nás studovat, účit se, zkoumat. Proč? To proto, že minulost se stává budoucnosti, a chceme-li žát v lepší budoucnosti, musíme se účit z minulosti. Musím nasbírat zkušenosti a znalosti.  

Dějiny nějakého jediného národa nejsou vždy sdíleny s jiným národem, ale společně tvoříme budoucnost. 

Na této akci, Lilia Gerber-Khousnutdinova (předsedkýně KITAP), přečetla hlavíčku z knihy "Z dětství čerpám síly", kterou napsala její Matka, na základě vzpomínek jejich rodiny. 

Dále, Zlatý akordeon, hudebník, akordeonista, Krymsko Tatarský virtuoz  Server Abkerimov, promluvil o minulosti jeho rodiny, o vzpomínkách jeho Babičky o jejich deportaci z Krymu do pouštních stepí Uzbekistánu v roce 1944,  a pak zahral své vlastní skladby, založené na těchto příbězích - Ana Avasi (rodný napěv) and Hatira (paměť).

Žádné komentáře:

Okomentovat