pondělí 4. září 2017

Turkický nawruz 2017

TURKICKÝ NAWRUZ 2017.

NOWRUZ / NAWRUZ / NOVRUZ / NAURYZ.
"Nowruz překračuje hranice států, náboženské rozdíly a jiné rozdíly, aby sjednotil společností s vazby dobré vůle. Takový společný cíl pomáhá lidstvu zvednout v ten okamžik dějin." Generální tajemník OSN Ban Ki-moon.

V roce 2010, Valné Shromáždění OSN uvítalo zařazení Nowruza do seznamu zástupců nehmotného kulturního dědictví lidstva OSN Vzdělávací, Věděckou a Kulturní Organizací OSN - UNESCO.



Výstupující:
      Galia Ibragimova-Curado – je to osoba, která nepotřebuje zvláštní představení. Galia je nejen uznávanou umělkyní, světově známou operní zpěvačkou, ale Tatarskou solistkou Pražské Opery - Národního Divadla, a nestačí stovky stránek, abychom popsali její talent, její mezinárodní ceny a repertoár, tuto příležitost necháme na Vás.
Kamilla Asgarova je mladá, ale již zkušená a dobře známá tanečnice. Zúčastnila se několika mezinárodních tanečních soutěží, ve kterých získala první místo. Kamila představila dva Ázerbáijdžánské tance “Sari galin” a “O Olmasin, Bu Olsun”. Občas také zpívá, například tu:  https://www.youtube.com/watch?v=5a69C_ySy0
Kemal Deniz je známý profesionální šéf kuchař, který dnes pracuje v restauraci Mangal v Praze. Vedle vaření, od mladých věků má zájem o Tureckou lidovou hudbu, a je samouk. Je vášnivý milovník hudby a hry na saz. Na koncertu vystoupil spolu s jeho kamarádem Utku Kocak , který ho doprovázel na darbuce. Utku je také mladým umělcem - mimo jiného je klenotník, a vlastní klenotnickou galerii. 
  Altan Onat je výzkumný pracovník na Univerzitě Anadolu, Eskişehir v Turecku. Mimo své akademické činnosti, miluje Tureckou lidovou hudbu. Jeho krásná vystoupení a hra na baglama nejednou rozjasňovaly naše koncerty, a tento krát nebyl výjimkou. Občas sdělí svou hudbu na Instagramu – onataltan.  
  Kemal, Utku a Altan pro tento koncert vytvořili úžasné trio 

Marzhan Adil a Shyngyz Bolatov jsou Kazaští studenti v Praze, a také aktivisté Kazašského spolku Tarlan. Jejich vystoupení byl Dombra duet, a zahrali - kuj. Autorem skladby “Erke sylkym” je A. Zheldybaev. Jsou na Instagramu - tarlan_kz
 Gulsara Bekbagysheva je profesionální tanečnice s akademickým tanečním vzděláním. Gulsara je členem Středně Asijskou Hudební Skupiny Jagalmay, která vystupuje v České republice od roku 2006. Gulsara se pravidelně účastní mezinárodních festivalů, jako Mezinárodní Folklorní Festival - Praha srdce národů, nebo Čínský nový rok s Fen Jun Song, nebo Refufest. Gulsara představila Klasický Kyrgyzský Tanec.
 Tomáš Boukal . Očekávali byste od Českého antropologa a etnologa,  přednášejícího na Univerzitě Pardubice, hry na na tradičních Altajských nástrojích a zpěvu v turkických jazycích? Tomáš zkoumá původní obyvatelstvo Ruska, zejména národů Sibiři. Strávil několik let na Altaji. Tomáš spolu se svým kamarádem Martinem Ovsenákem - představili Atlajské, Nogajské a Tatarské písně. Martin je software developer, a také basový kytarista. Společně vytvořili skupinu Kanum, co znamená "Orel", a zaměřuje se na hudbu domorodých lidí. 
Lilia Gerber-Khousnutdinova & Elmira Lyapina – předsedkyní KITAP, spolu s Dania Altynbaeva-Lyapina, pěstují a šíří Tatarskou a Turkickou kulturu v České republice. Dania studuje psychologií, a je režisérem a scenáristou sociálního projektu -  “Young life in the big city”, Relentless proti užívání drog
Lilia kromě lásky k Tatarskému národu, má PhD z psychologie, a poskytuje konzultace v různých oblastech psychologie. 
Elmira  je PhD kandidátem z Mezinárodního Veřejného Práva, je Tatarkou a obdivovatelkou Turkické kultury. Zahrala skladbu Azerbajdžánského skladatele Vaqifa Mustafazade "Březen".
Lilia a Elmira pro tento koncert vytvořili duo, a představili Potpourri tradičních Tatarských písní na klavír a housle.


Koncert moderovali Vuqar Ali a Dania Altynbaeva-Lyapina.

Spolek KITAP
KITAP - Tatarská a Turkická Associace v Praze. Slovo "KITAP" Turkických jazycích znamená "KNIHA", což je symbolické - kultura a tradice každého národa jsou jako kniha k poznání. Jedním z cílů naše asociace KITAP - ukázat a představit naši kulturu, informovat zájemce o naších tradicích a identitě. Od roku 2013 organizujeme různé kulturní akce, a tento koncert byl věnován jarnímu svátku Nowruz - jarní nový rok dle slunečního astronomického kalendáře oslavovaného Turkickými národy. 






Žádné komentáře:

Okomentovat